Praha podporuje film, nejen v dobách krize. Žádejte o nadační příspěvek do 30. září.

Prague Film Fund vypisuje druhou letošní výzvu k předkládání žádostí o nadační příspěvky. Lhůta běží od 1. do 30. září 2020.

Pandemie Covid-19 zasáhla filmový průmysl po celém světě, nevyhnula se ani České republice a Praze, která je mezi domácími i zahraničními filmaři velmi oblíbenou destinací. Nadační fond Praha ve filmu Prague Film Fund dlouhodobě podporuje audiovizuální projekty natáčené v Praze, ve kterých naše hlavní město představuje sebe samo a které mají potenciál podpořit propagaci Prahy v zahraničí. Aktuálně fond vyhlašuje novou výzvu, lhůta pro podávání žádostí o nadační příspěvek je od 1. do 30. září 2020, výsledky hodnocení budou známy do konce roku 2020.

Většina běžících projektů podpořených fondem byla koronavirovou krizí zasažena velmi silně. Snímek Šarlatán polské režisérky Agnieszky Holland měl světovou premiéru v únoru na Berlinale, březnová premiéra pro české publikum se už nekonala. „Situace, která postupně zasáhla celý svět byla z hlediska české premiéry velmi nepříjemná,“ řekla producentka filmu Šárka Cimbalová a dodala: „ke slavnostní české premiéře jsme doslova stříhali metr, všude po Praze byly plakáty, v televizi běžel Film o filmu, v kinech trailer, a těsně před premiérou se vše zavřelo.“ Film Šarlatán nakonec do českých kin vstoupí 20. srpna. „Kdy jindy taky vyprávět příběh o významném českém léčiteli, než v této době?“ ptá se s úsměvem producentka Cimbalová, které se k dnešnímu dni podařilo film prodat do patnácti zemí, mimo jiné do Francie, Španělska, Německa, Švýcarska, Austrálie, Nového Zélandu.

Odložená premiéra se nevyhnula ani česko-slovenské koprodukci Zátopek, švýcarsko-českému snímku Ztraceni v Ráji, íránskému filmu Halves natáčeném v koprodukci s Francií, Slovenskem a Českem, stejně jako dokumentu Svět podle Muchy. Jeho premiéra se přesunula z letošního jara na 28. září 2020. Francouzsko-německo-česká koprodukce sleduje osudy Alfonse Muchy, proslulého autora secesních plakátů i monumentální Slovanské epopeje, který je s Prahou neodmyslitelně spjat. „I mě, jako Pražáka, neustále v Praze překvapují některá zákoutí. Překvapením pro mě byl, i když jsem Obecní dům navštívil nespočtu krát, Primátorský salonek s výzdobou Alfonse Muchy. Do posledního detailu mistrovské dílo,“ řekl režisér snímku Roman Vávra, a pokračoval: „Druhé místo, i když jsem tušil, že mě překvapí, mě nakonec uhranulo tak, že jsem z něj udělal jednoho z hlavních „hrdinů“ našeho filmu. Dům na Hradčanském náměstí, kde žil spisovatel Jiří Mucha a v autentické podobě ho dosud zachovává jeho syn John, a kde se například dochovalo křeslo, ve kterém sedávala Sarah Bernhardt.“  

Asociace producentů v audiovizi (APA) uvedla, že objem filmové výroby v ČR by mohl poklesnout až o 75 % do konce roku. Nejen z tohoto důvodu vypisuje nadační fond Praha ve filmu Prague Film Fund letos již druhou výzvu, která by měla mimo jiné podpořit návrat českých i zahraničních štábů do pražských ulic. „Do aktuální výzvy se mohou hlásit i české projekty v zahraniční koprodukci a se zajištěnou distribucí mimo Českou republiku,“ uvedla Ludmila Claussová, předsedkyně správní rady nadačního fondu. Prague Film Fund v úzké spolupráci s Prague City Tourism bude i nadále přispívat k posilování pozitivního obrazu našeho hlavního města v zahraničí, který vychází z aktuálního návrhu Koncepce příjezdového cestovního ruchu hlavního města Prahy.

 „Situace kolem pandemie razantně proměnila cestovní ruch, město na nové výzvy musí reagovat. Budeme i nadále podporovat obraz Prahy jako vyspělé evropské metropole s bohatým kulturním životem. Film a audiovize jsou toho nedílnou součástí,“ řekla Hana Třeštíková, radní pro oblast kultury, památkové péče, výstavnictví a cestovního ruchu.