Praha očima dronů v Zelenkově novém filmu Modelář

Modelář je prvním celovečerním filmem režiséra a scénáristy Petra Zelenky, u kterého je podepsaný také jako producent, a prvním Zelenkovým filmem podpořeným nadačním fondem Praha ve filmu Prague Film Fund. Ten mu v roce 2018 udělil nadační příspěvek ve výši 750 000 korun. Film je v českých kinech od 6. února, jeho uvedení je naplánováno také na Slovensku, Slovinsku a v Polsku.

Petr Zelenka produkoval snímek Modelář spolu s Martinem Sehnalem, kamarádem a spolužákem z gymnázia. „Je to dějinami prověřený kamarád. Jeho obrovská výhoda spočívala v tom, že neměl s filmem žádnou zkušenost. Jak ví každý kvantový fyzik, v prostředí, které je nepředvídatelné, je zkušenost přítěží,“ říká režisér. Dva kamarádi si tak splnili sen a natočili film o dvou kamarádech, Pavlovi (Kryštof Hádek) a Plechovi (Jiří Mádl), které po několika letech, kdy se neviděli, spojí práce. Plech nabídne Pavlovi job ve své firmě, která s pomocí dronů natáčí (nejen) reklamní spoty. Pavel má ale v životě zcela jiný cíl než vydělávat peníze a občas si zanadávat na společenské pořádky, jak to dělá Plech. Jeho cílem je spravedlnost, třeba i za cenu použití násilí.

„Modelář je krásným příkladem filmů, které chceme podporovat. Poutavé zpracování lokací má potenciál přilákat domácí i zahraniční diváky. Ti se mohou mimo jiné těšit na nádherné, a díky využití dronů neobvyklé, záběry z metropole,“ řekl Petr Slepička, člen správní rady fondu a ředitel Prague City Tourism.

V Praze se natáčelo na Trojském mostě, v okolí Vltavy, na Petříně, na Malé straně. „Máme unikátní záběry Prahy, například když se ve filmu sprejuje Petřínská rozhledna. Točili jsme v noci, nasvítili jsme vršek rozhledny, kolem ní létal dron se sprejem a my jsme ho točili z jiného dronu,“ popsal režisér natáčení v Praze.

„Vizuálně zajímavá je scéna, kdy jsme na střeše Ministerstva průmyslu a obchodu točili z dronu velká nafukovací růžová prasata, což je ve filmu protestní happening skupiny výtvarníků. Všechny lokace jsou přiznané. Praha je Prahou, točili jsme ale také v Brně a Izraeli.“

V samém centru Prahy odhalil režisér i místo filmaři doposud opomíjené. „Pro natáčení jsme našli hotel Mandarin Oriental na Malé straně, kde předtím nikdo netočil, protože si to asi netroufl,“ směje se Zelenka, a dodává: „Je to totiž jeden z nejluxusnějších pražských hotelů. A hned vedle je Muzeum hudby, kde jsme také točili. Tyto oblasti jsem předtím neznal, objevil jsem je až díky natáčení filmu.“

Díky dronům se ve filmu objeví mnoho nečekaných pohledů z výšek pražských střech či pamětihodností. „V kulisách netradičně snímané Prahy se rozehrává příběh, který nás nutí k zamyšlení nad stavem současného světa a demokracie. Mezinárodní dějový přesah filmu pak splňuje to, co od filmu podpořeného nadačním fondem Praha ve filmu Prague Film Fund očekáváme, tedy upoutání zahraniční pozornosti k Praze jako kulturní metropoli s unikátně dochovanou památkovou zónou a budovami, které – kromě tradičně a vždy zobrazovaných ikon Pražského hradu a Karlova mostu – stojí také za pozornost,“ doplnil člen správní rady Praha ve filmu Prague Film Fund Ondřej Chrást.