Mucha, Zátopek, Šarlatán… Nadační fond Praha ve filmu podpořil snímky o zajímavých osobnostech

Nadační fond Praha ve filmu Prague Film Fund podpořil v letošní první výzvě sedm projektů, které se natáčely nebo budou natáčet v hlavním městě, rozdělil mezi ně nadační příspěvky v celkové výši 6,9 milionu korun. Praha ve filmech nebo seriálech musí představovat sebe samu, projekty musí mít zajištěnou zahraniční distribuci.

Agnieszka Holland, držitelka Zlatého glóbu za film Evropa, Evropa (1990), dotočila v červenci letošního roku snímek Šarlatán v hlavní roli s Ivanem Trojanem. Silný příběh s univerzálním přesahem se věnuje životním peripetiím slavného léčitele Jana Mikoláška, který léčil obyčejné lidi i ty nejvýznamnější osobnosti politického a kulturního života. „Správní rada se shodla na tom, že chce podporovat takovýto typ domácích projektů, které vznikají v mezinárodní koprodukci a kloubí v sobě nesporné umělecké kvality, silný příběh s univerzálním přesahem a účast tvůrce světového formátu,“ uvedla předsedkyně správní rady nadačního fondu Ludmila Claussová. Režisérka Holland je s Prahou dlouhodobě spjata nejen díky svému studiu na FAMU, vrací se sem i pracovně, naposledy na natáčení oceňované minisérie Hořící keř (2013).

Příběhy silných osobností jsou leitmotivem i dalších podpořených projektů, hlavními hrdiny jsou reálné osobnosti z českého či zahraničního uměleckého, vědeckého nebo sportovního světa. Příběh neslavnějšího českého běžce všech dob Emila Zátopka převádí na filmové plátno David Ondříček, do hlavních rolí filmu Zátopek obsadil Václava Neužila a Marthu Issovou. Režisér Ivan Fíla bude točit podle vlastního scénáře film Muž, který stál v cestě mapující osudy Františka Kriegla, který se v srpnu 1968 přes hrozbu likvidací vzepřel okupantské moci a jako jediný člen československé delegace nepodepsal potupný moskevský dokument. V hlavní roli Tomáš Töpfer.

V dokumentárním filmu výstižně nazvaném Mucha mapuje režisér Roman Vávra osudy našeho neslavnějšího malíře z období secese. Další dva dokumenty podpořené fondem jsou Sihamoni – Dvojí svět Krále Sihamoniho o strhujících životních peripetiích kambodžského krále, který svá školní a studentská léta prožil v Praze, a Identita ES o osudech jednoho z nejuznávanějších světových imunologů a genetiků Emila Skamene, jehož životní cesta vedla z Prahy do kanadského Montrealu.

Sedmým podpořeným snímkem je romantický televizní film Ein Sommer an der Moldau (Léto na Vltavě), který patří do úspěšné řady německé stanice ZDF. Nová epizoda pojednává o soukromé vyšetřovatelce z Berlína, kterou její případ zavede do Prahy. V minulosti nadační fond již jeden snímek z této řady podpořil – Ein Sommer in Prag (2017).

„Těší nás, že se Nadační fond Praha ve filmu Prague Film Fund již dostal do povědomí českých i zahraničních producentů, a že se kromě celovečerních filmů, televizních seriálů či sérií, hlásí i žadatelé s dokumentárními filmy. Chybí nám už jen animované. Tak snad v nějaké příští výzvě,“ řekla Hana Třeštíková, radní pro oblast kultury, památkové péče, výstavnictví a cestovního ruchu.

„V roce 2020 bychom chtěli otevřít dvě nové výzvy, jednu již v prvním čtvrtletí a druhou začátkem podzimu, tak aby se mohli hlásit producenti s projekty v různých fázích natáčení,“ dodala Claussová.