Do nové výzvy se projekty mohou hlásit od 1. do 25. října 2019

Nadační fond Praha ve filmu Prague Film Fund vyhlásil letos druhou výzvu k předkládání žádostí o nadační příspěvek pro filmové i seriálové projekty. Lhůta pro podávání žádostí je od 1. do 25. října 2019. 

Nová výzva k předkládání žádostí o nadační příspěvek se týká audiovizuálních projektů (hraný, dokumentární nebo animovaný film, seriál nebo epizoda seriálu). Audiovizuální dílo má být určeno k distribuci v zahraničí (v kinech, prostřednictvím televizního vysílání, převzatého televizního vysílání nebo služby video on demand). Další zásadní podmínkou je skutečnost, že Praha musí v natáčeném projektu představovat Prahu.  

Žádosti mohou být podány na projekty, jejichž natáčení započalo nebo započne v období od 1. července 2019 do 30. června 2020. Výsledky hodnocení správní rady by měly být známé do konce roku 2019. 

Aktuální celosvětový trend produkce a sledovanosti seriálů se projevil i v minulých výzvách nadačního fondu, mezi podpořenými seriálovými projekty byl i desetidílný detektivní seriál Princip slasti s Karlem Rodenem v jedné z hlavních rolí česko-polsko-ukrajinské koprodukce. Premiérové vysílání již proběhlo v Polsku, česká premiéra se chystá do hlavního vysílacího času České televize na pondělí 14. října 2019. Na Ukrajině bude mít minisérie o mezinárodním vyšetřování zavražděných mladých dívek premiéru rovněž v říjnu a očekává se distribuce i v dalších zemích – celosvětový prodej zajišťuje renomovaná německá společnost Beta Film. 

„V uplynulém roce nadační fond podpořil velice různorodé projekty od blockbusteru Spider-Man, přes německé či italské televizní produkce až po koprodukční snímky jako například Poloviny, Ztraceni v ráji, Modelář, Na střeše, Jan Palach nebo právě do kin mířící Pražské orgie. V první letošní výzvě nás pak potěšil vyšší počet žádostí na dokumentární projekty,“ uvedla předsedkyně správní rady nadačního fondu Ludmila Claussová. 

Nadační fond Praha ve filmu Prague Film Fund byl založen v prosinci 2016 hlavním městem Prahou s cílem podporovat pozitivní prezentaci města Prahy v zahraničí prostřednictvím a za využití filmové a televizní tvorby. V letech 2017 a 2018 podpořil fond celkem dvacet projektů nadačními příspěvky v celkové výši 24 600 000 korun. 

Plné znění výzvy, formulář žádosti a podmínky pro udělování nadačních příspěvků najdete v sekci Výzvy.