Hana Vagnerová v hlavní ženské roli první švýcarsko-české koprodukce

Debutující režisérka Fiona Ziegler natáčela na začátku července v Praze road movie Ztraceni v Ráji, nyní se štáb přesunul do Bernu. Film získal v minulém roce od nadačního fondu Praha ve filmu Prague Film Fund podporu ve výši půl milionů korun.  

„Ticho, natáčíme!“ okřikne dvě debatující novinářky kdosi z produkce. Je pondělní dopoledne a ve Šternberském paláci na pražských Hradčanech se právě natáčí jedna ze scén filmu Ztraceni v Ráji (Lost in Paradise). Desítka novinářů se tu sešla na pozvání nadačního fondu a produkční společnosti Cinémotif Films, většina má zájem o rozhovor s českou herečkou Hanou Vagnerovou a švýcarskou režisérkou Fionou Ziegler. Musejí ovšem počkat až dotočí scénu Hany a jejího filmového partnera, švýcarského herce Dominiquea Janna.

„Šternberský palác je neuvěřitelně okouzlující. Má bohatou historii s mnoha osobními příběhy lidí, kteří tu žili. Ráda ve filmu ukazuji taková místa v kontrastu s alternativními místy v Praze – s kluby, hospodami. Tento kontrast vytváří specifický šarm Prahy,“ řekla režisérka. Pár dní předtím natáčel švýcarsko-český štáb v galerii Venuši ve Švehlovce, pro účely filmu proměněné v hudebních klub, který vede hlavní postava filmu Evžen. „Všechny lokace jsem našla já, kromě Venuše ve Švehlovce,“ vysvětlila Fiona Ziegler a dodala, „jsou to místa, která mě inspirují, kde se cítím dobře, místa, která mám v Praze ráda. Jsou pro mě něčím fascinující, třeba Hroší lázeň (tři ohromné betonové plastiky sochaře Josefa Klimeše – pozn. aut.) u Barrandovského mostu, kde se odehraje finále našeho filmu. Kdysi jsem si těchto objektů všimla a pak zjistila, že jsou to vlastně sochy, součást umění 80. let v bývalém Československu.“

Film vypráví příběh třicátníka Evžena, který se narodil a vyrostl ve Švýcarsku, ale díky svým českým kořenům se rozhodl přestěhovat do Prahy, kde vede hudební klub. Snímek je částečně inspirován režisérčinou zkušeností s životem „mezi dvěma světy“. Po studiích literatury, historie a politologie na univerzitách ve Fribourgu a v Ženevě studovala i na pražské FAMU. „U nás ve Švýcarsku se divili, proč film nestuduju třeba v Londýně. Já jsem jim ale říkala, že česká, respektive československá kinematografie má úžasnou tradici a skvělou úroveň. Praha je krásná a vypráví neuvěřitelné příběhy. Já sama pocházím z malé vesnice v horách, takže pro mě Praha byla a je inspirujícím místem s bohatou historií a kulturou,“ vysvětlila režisérka, která nyní žije a pracuje v Praze i Bernu.

„Je to pro mě velká výzva pracovat na prvním celovečerním filmu ve dvou jazycích a v rámci dvou zemí a kultur – mým cílem, a i smyslem tohoto filmu, je vytvořit most mezi těmito dvěma zeměmi. Ty jsou historicky propojeny už od doby, kdy se Švýcarsko stalo domovem tisíců emigrantů z Československa po srpnové okupaci v roce 1968,“ doplnila Fiona Ziegler a dodala: „Evženův sice nedokonalý, ale o to svobodnější bohémský život v Praze se ve filmu střetává s perfekcionalismem a všudypřítomným společenským tlakem ve Švýcarsku, což vytváří dost humorné a absurdní situace, které ale zároveň obsahují i sociální kritiku.“

Švýcarský herec Dominique Jann, představitel hlavní role Evžena, získal v roce 2009 Swiss Film Prize za hlavní roli ve filmu Luftbusiness. Jeho českou lásku Annu hraje Hana Vágnerová. Herec a režisér Ivan Pokorný ztvárňuje postavu Evženova otce Václava, který od roku 1968 žije ve Švýcarsku. Pokorný sám prožil část života v emigraci v Rakousku a Německu – na rozdíl od své filmové role se ale po revoluci do Česka vrátil zpět.

Producenty filmu jsou švýcarská společnost Cognito Films, za ČR Cinémotif Films s účastí FAMU, České televize a UPP. Vývoj a výrobu filmu podpořily také Státní fond kinematografie,  Zurich Film Fund nebo Bern Film Fund.  Premiéra je plánovaná na podzim roku 2020.