V první výzvě Nadačního fondu Praha ve filmu Prague Film Fund uspěly čtyři projekty

V první výzvě Nadačního fondu Praha ve filmu Prague Film Fund uspěly čtyři projekty a získaly nadační příspěvky celkem za 5,3 milionu korun:

  • The Ring / Prsten (současný distribuční titul Jab Harry met Sejal), indický romantický film režiséra Imtiaze Aliho, nadační příspěvek 2 000 000 Kč,
  • The Death and Life of John F. Donovan, nový snímek mezinárodně oceňovaného kanadského režiséra Xaviera Dolana, nadační příspěvek 1 000 000 Kč,
  • Tout le monde debout / Prostě vstaň, francouzskou komedii populárního herce, autora a režiséra Francka Dubosca, nadační příspěvek 2 000 000 Kč,
  • Ein Sommer in Prag, německý televizní film režisérky Karoly Meeder natáčený pro ZDF a rakouskou ORF, nadační příspěvek 300 000 Kč.

Nadační fond vyhlásil svou první výzvu k 1. květnu 2017 a žádosti mohly být podávány do 31. května 2017. Výzva se vztahovala na projekty, ve kterých je Praha zobrazena jako Praha, jsou určeny k zahraniční distribuci v kinech nebo na zahraničních televizních stanicích a jejichž natáčení započalo v období od 1. ledna 2016 do 30. června 2017. Celkem bylo podáno 18 žádostí.

„Vybrali jsme projekty, které prezentují Prahu jako atraktivní město. Pro velký zájem žadatelů máme v plánu vyhlásit ještě letos další výzvu a pro příští rok zvažujeme navýšení celkové částky na 20 milionu korun,“ uvedla Eliška Kaplický Fuchsová, předsedkyně Výboru pro kulturu, památkovou péči, cestovní ruch a zahraniční vztahy ZHMP a členka devítičlenné správní rady fondu.

Shah Rukh Khan / Jab Harry met Sejal / © Red Chillies Entertainment


„Jeden z podpořených projektů, indický film Jab Harry met Sejal, měl premiéru již na počátku srpna. Má všechny předpoklady stát se bollywoodským trhákem a určitě do Prahy přiláká indické návštěvníky, kteří rádi jezdí na místa, kde natáčely jejich oblíbené hvězdy. Trailer a některé klipy k písničkám z filmu mají na YouTube až 38 milionů zhlédnutí. Není divu – ústřední roli ztvárnil král Bollywoodu Shah Rukh Khan, jeden z celosvětově vůbec nejúspěšnějších herců. Jeho poslední film Raees se dostal na více než 5000 pláten po celém světě,“ sdělila Ludmila Claussová, předsedkyně správní rady nadačního fondu.

Jab Harry Met Sejal (v překladu Jak Harry potkal Sejal) režiséra Imtiaze Aliho a jedné z největších indických produkčních a distribučních společností Red Chillies Entertainment je romantická love story s prvky road-movie. V Praze se natáčela v srpnu a září 2016 ještě pod názvem The Ring (Prsten). Děj je zasazený do současné Evropy a ústřední postava turistického průvodce Harryho se pro marketingové využití filmu přímo nabízí. Praha v ději zastává významnou pozici a je zřetelně identifikovatelná. Hraje ve filmu mezi čtyřmi evropskými metropolemi pro vývoj celého příběhu důležitou roli a je vyobrazena jako město lásky a romantiky, tomu odpovídají i zvolené a zobrazené lokace v historickém centru města.


Kit Harington / The Death and Life of Jonn F. Donovan / Photo: Shayne Laverdière

„Těší nás, že můžeme spojit jméno nadačního fondu také s filmem mladého kanadského režiséra Xaviera Dolana The Death and Life of John F. Donovan. Každý jeho nový film se automaticky stává událostí. Již jen pouhý fakt spojení Prahy s filmem takto renomovaného a mezinárodně uznávaného tvůrce je prestižní záležitostí a má marketingový potenciál,“ uvedla dále Claussová.

Osmadvacetiletý Kanaďan Xavier Dolan má jako režisér na svém kontě již sedm celovečerních filmů, které jsou pravidelně součástí soutěžních sekcí nejprestižnějších filmových festivalů a sbírají ocenění po celém světě. „Žánr a téma filmu se jeví dobře využitelné pro propagaci Prahy jako kulturní a film friendly destinace, která je pravidelným hostitelem zahraničních filmových produkcí. V centru děje je totiž úspěšný mladý herec, který právě natáčí film v Praze,“ dodala Claussová.


Ein Sommer in Prag / Photo: ZDF/MIA FILM

Dalšími projekty, které získaly nadační příspěvek jsou franzouzská filmová komedie Tout le monde debout (Prostě vstaň) a německý televizní film Ein Sommer in Prag (Léto v Praze).

Hlavní město má v obou snímcích výraznou úlohu pro průběh děje a je zřetelně identifikovatelné. Míra a způsob zobrazení současné Prahy ve spojení s komediálním a romantickým žánrem a distribuce ve francouzsky respektive německy hovořících teritoriích mají potenciál pro marketingové využití.

Tout le monde debout

V případě francouzského snímku Tout le monde debout je centrální osobností, na které je film a jeho marketing a distribuce postaven, Franck Dubosc – velmi populární francouzský herec, komik a scénárista. Je autorem scénáře, hraje v něm titulní roli a poprvé se také ujal režie. Pražské scény filmu se natáčely na přelomu června a července 2017, celosvětovou distribuci filmu zajišťuje renomovaná společnost Gaumont a je plánována na jaro 2018. Televizní film Ein Sommer in Prag se odehrává téměř výhradně v Praze a natáčel se tu loni v srpnu. Na rakouském programu ORF2 byl odvysílán již 31. května a na německém ZDF 4. června 2017.


Odkazy

Další informace k podpořeným projektům

Kompletní seznam podaných žádostí a výsledky

Odůvodnění rozhodnutí správní rady k výsledkům hodnocení

Trailer filmu Jab Harry met Sejal
Klip k písni Radha z filmu Jab Harry met Sejal
Odkaz na televizní film Ein Sommer in Prag